вторник, 10 декември 2013 г.

Шуй Fun!

OMG! Сутрешната програма на телевизията-майка си имала рубрика „Интериор”. За днес: „Фън шуй в дневната”. И преди секунди някакъв „необикновен п*****ст” ми даде съвет да си сложа телвизора ”над камината”?! До телевизора не се слага дори картина, поради визуално замърсяване... и прочие очевадни причини. Това го знае всеки, минал поне половин семестър в специалност „интериор” дори в бг ВУЗ. Всъщност идеята е толкова сбъркана, че не се налага някой доц. или проф. да ти го каже. Дори да не говорим за отношението пушек-техника, остава проблемът с височината. Просто няма начин „погледът леко да пада”, ако метнеш екрана на едни 110 – 120 см от пода. (Освен ако не си свкнал да гледаш БНТ прав, разбира се.)
За комбинацията барокова маса с бели рустик столове – бестселъри от „Икеа” – май вече няма смисъл да споменавам. Много по-слабо е.
Колкото до фън шуйя. Ами, някак си съм скептична към източна флософия, която ми се преразказва от западни автори със свои думи за 17-ти път. И се чувствам тъпо, дори да слушам с глава на изток и крака на запад. Обърнали ли сте внимание, че тези книги, продавани предимно в „Практикер”, „Бриколаж” и прочие средища, са все с американски автори и на една етажерка с „Как да си отгледам роза в задния двор” и т. н.
Едно време Бон Джоуви изпя: “You give love a bad name!”. Но „любов” е отдавна компрометирана дума; нека не позволяваме това да се случии с „интериорен дизайн”. Нещо, което в отредените му минути, днес стори Кирил Стоянов. Но какво да очакваш от човек, който си има „студио за интериорен и вътрешен дизайн”. Аре някой да ми обясни разликата тук между „вътрешен” и „интериорен”. ОМGoogle! Ще продължа с рисърча на тема „Кирил Стоянов”, но след малко.
Ще го направя. Сериозно. Само първо да си преместя телевизора...  

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грешиш - "глава на изток и крака на север" беше съвета ;)
      Добре, че 'зелената линейка' на това предаване не е на нивото на рубриката за интериорния дизайн!

      Изтриване