понеделник, 2 юни 2014 г.

Цветан Стойков, интервю по повод Young Balkan Designers 2014


ЦВЕТАН СТОЙКОВ - за проекта си PLYful, част от пътуващата изложба на Young Balkan Designers 2014


АИДБ:     Здравей, кой е Цветан Стойков?
Цветан Стойков:     Здравейте, Цветан Стойков е едва прохождащ - млад (казва с усмивка Цветан) дизайнер,  който в момента завършва магистратура по Инженерен дизайн в ЛТУ и е част от екипа на All In Studio.

АИДБ:     Young Balkan Designers 2014 първият конкурс, в който участваш ли е? Разкажи ни малко повече за него..
Цветан Стойков:   Young Balkan Designers 2014 e пътуваща изложба, конкурсната част се състоя в отсяване на кандидатствалите проекти. Изложбата дава възможност на селектирани автори от балканските страни, да покажат работата си. Организира се за, може би, втора година, от Mikser и асоциацията на хърватските дизайнери. В журито обикновено влизат най-добрите балкански дизайнери, като тази година, председател е Константин Грчич. Не е първият конкурс, в който участвам и печеля, (тук печеля е доста символично, разбира се :)), но това, че проектът ми е забелязан и оценен ме прави много доволен. А темата на изложбата тази година е “EVERYDAY HEROES”.




АИДБ:     Още не си завършил магистърската си степен и вече си част от екипа на едно от много силните интериорни студия в България, от колко време се чувстваш “EVERYDAY HEROES” и добрия резултат в дизайна ли е повод за това или..?
Цветан Стойков:     Не се чувствам “EVERYDAY HEROES”, изобщо, добрият резултат, идва след много работа и опити, но колкото и добър да е, винаги има възможност да стане по-добре, и това ме мотивира да се развивам и да вървя напред. Относно първата част на въпроса, част съм от екипа от преди да започна магистърската си степен.   

АИДБ:     Разбирам, че си силно критичен към дизайна, който правиш..и това се вижда в крайния резултат, разкажи ни за предишните си постижения, за които спомена преди малко.
Цветан Стойков:     Накратко, през 2011 година спечелих студентския конкурс на Bosch България, за дизайн на "зелена" кухня, която използва енергийно ефективни уреди и още нещо, в моя случай, това нещо беше остров, в който има вградени саксии, в които да се засадят цветя или подправки, напоявани с филтрираната вода от чешмата. През следващата година беше първото ми участие в Sofia Design Week, като част от работилница, организирана съвместно с ЛТУ, на която, заедно с моята колежка Соня Иванова, спечелихме две награди за дизайн на поставка за книги и стол от шперплат. През 2013 Участвах в Lounge зоната на Sofia Design Week 2013, подредена от архитектурно студио Funkt, с моя проект за джага, трансформираща се в маса за кафе (тази година беше и на щанда на Черга, на "Светът на мебелите"), както и първо място, в организирания от Браншовата камара на мебелната и дървообработващата промишленост в България - студентски конкурс "Училище за дизайнери", в който участвах с PLYful , който в този момент беше все още концепция и моя дипломна работа.





АИДБ:     След това представяне, мисля, че на голяма част от читателите е ясно кой е Цветан Стойков... Какво предстои от тук насетне, какви са очакванията ти след края на пътуващата изложба?
Цветан Стойков:     Краят на изложбата е далеч, но се надявам, че хората ще харесат проекта и ще го оценят подобаващо. Освен това предстои правене на още една дипломна работа през есента, за която вече започвам да имам идеи.   

АИДБ:     Желаем ти успех, в който вярваме! А кой е следващия конкурс във фокуса ти?
Цветан Стойков:     Благодаря! За сега няма такъв, обикновено не търся нови конкурси, а участвам само, ако случайно попадна на нещо.   

АИДБ:     В такъв случай приеми поканата ни за надпреварата за пълна стипендия в workshop TABLE 2014! А за финал ще ти дам възможност да изкажеш мнение за Асоциацията, от твоята позиция има ли нужда от браншово обединение и какво очакваш от нас, лично за себе си като дизайнер? 
Цветан Стойков:     Благодаря за поканата! Относно АИДБ, би било добре, ако се фокусирате върху свързване на хората, които се занимават с дизайн и производителите/клиентите, или работодатели със студенти, или свързване на работата на дизайнерите с обществото, може би трябва да се фокусирате върху изграждане на мостове между отделните заинтересовани групи.

АИДБ:     Благодаря за препоръките и отделеното време! Ще се видим на 11-ти юни, когато ще гостуваш в деня на отворени врати на АИДБ и всички по-любопитни колеги, ще имат възможност да продължат с въпросите. От екипа на АИДБ ти пожелаваме успех и продължавай да печелиш в състезанията, в които се хвърляш!
Цветан Стойков:     Благодаря!




Няма коментари:

Публикуване на коментар