вторник, 16 декември 2014 г.

АИДБ: за първи път в България

Младата Асоциация на интериорните дизайнери в България проведе по изключително интересен и забавен начин своята първа годишна конференция с название „3D“, което подсказваше, че изживяването ще бъде триизмерно. За първи път у нас, в рамките на конференцията, се проведе и търг за преотстъпване на авторски права за производство на дизайнерски мебели и осветителни тела в присъствието на патенен адвокат г-жа Пакиданска. Търгът беше воден от представител на Български мебелен клъстер – г-н Джон Мъри.


Целодневната срещата  се състоя вчера, трети декември, на обширния последен етаж на голям мебелен магазин. Целта на този форум беше да се засили усещането за общност между интериорните дизайнери – млади и такива с многогодишен опит; да се реабилитира професията на интериорния дизайнер у нас, както и да се създадат условия за реален допир на дизайнерите с производителите и вносителите на продукти и услуги за интериора.
Форматът на конференцията беше много разчупен. Лекции изнесоха популярни имена в бранша като: Красимир Капитанов, Ники Канделеро, Елиа Недков и Мая Дянкова. Последваха презентации на студиа за 3Д мапинг и озвучаване, кафе паузи и игри с публиката. Споделиха се смели идеи за бъдещето, между които и създаването на Български дизайнерски център с шоурум за авторски мебели, зала за лекции, изложби и работилници, кафене, библиотека и други. В последния час преди коктейла беше осигурена и платформа за бързи сещи на принципа на спийд дейтинга между интериорните дизайнери и представителите на бизнеса.


Асоциацията на интериорните дизайнери у нас (АИДБ) е създадена преди три години, но е особено активна през последните година и половина. Тя не е първият опит, но е първият успешен опит за реализация на такова сдружение. Мисията ѝ е да се съберат на едно място интериорните и продуктовите дизайнери и да се изгради жива връзка между тях и всички, които имат нужда от знанията и уменията им – частни лица или бизнес клиенти.
Форуми като този са изключитена рядкост в бранша, където професионалистите са предимно солови играчи.



Снимки:
1 | Г-н Джон Мъри води търга за преотстъпване на авторските права на български продуктови дизайнери.

2 | Г-жа Гена Събева, прдседател на АИДБ по време на неформалната среща между членовете на асоциацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар