петък, 22 ноември 2013 г.

Чували ли сте за Plagiarius?

Има и такава награда - дава се на тези производители и разпространители, за които журито на  Aktion Plagiarius е установило, че допринасят за производството или продажбата на най-скандалните имитации на дизайн. 
Създадена е още в далечната 1977 година. Инициатор е проф. Rido Busse. 
Историята на възникването й едва ли би изненадала някого:
През 1977 г., по време на посещение на панаира на книгата във Франкфурт, промишленият дизайнер Ридо Бусе вижда на щанда на една компания от Хонг Конг точно копие на свой продукт, разработен в собственото му студио, две години по-рано. Със значително по-ниско качество.

Още по време на панаира Ридо Бусе решава, че една такава "негативна" награда може да бъде добър начин да се започне обществена дискусия и да се привлече вниманието на законодателите и на обществеността  към проблема с плагиатството.
Гном "в реален размер" със златист нос посреща посетителите на изложбата Aktion Plagiarius в MesseFrankfurt
Оттогава наградите Plagiarius се връчват всяка година по време на панира “Ambiente” на специална пресконференция. 
 Целта е да се информира обществото - индустрия, политици, а също така и потребителите - за степента на вредите, нанесени от фалшификати и плагиатори върху икономиката като цяло и особено върху малките компании и дизайнерите. Например, установено е, че 10% от световната търговия се основава на имитации и плагиатство.
Освен това, Plagiarius е чудесен канал за индустрията, чрез който да се хвърли светлина върху този проблем на международно ниво.
Компаниите, които искат да номинират кандидат-плагиатор, все още могат да се регистрират на сайта на Aktion Plagiarius до края на този месец, 30 ноември, където могат да прочетат и какви са изискванията за това.
Ето и някои от носителите на наградата: 
Серия порцелан"isola"Оригиналният дизайн е на Porcelanas da Costa Verde SA, Vagos, Португалия, дизайн: Studio Levien, Лондон.
Плагиат: Distribution: GALERIA Kaufhof GmbH, Кьолн
Интересното е, че Китай наистина остава номер едно сред имитаторите, но това все по-често се случва и в други страни, дори и в Германия:

Оригинална джанта на “Шницер” и имитацията на “Римлукс” (Есен)

Няма коментари:

Публикуване на коментар