неделя, 6 юли 2014 г.

Какво е и какво не е?

Особености на интериорния дизайнер
Закъснява за срещи и не е водопроводчик, но пък сбъдва мечти

(Част I)

Не, аз не съм общ работник, не съм водопроводчик, не тегля кабели, не ме интересува дали се карате със съпруга си и не съм тук, за да ви ограбя. Не съм магьосник, но съм тук, за да сбъдна мечтите ви за прекрасен дом!”.

Ето така биха се представили повечето колеги от Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Хората, призвани да редят чудни интериори могат да ви смаят, шокират и разбира се изненадат приятно със своето поведение, идеи и концепции. Затова, ако сте решили да се доверите на такъв специалист за дома си – четете внимателно нататък.


Разбира се дизайнерите са творци, те са комбинативни, авангардни и търсещи натури, които знаят какво правят.

На дизайнера му се носи славата като на „Най-добрият приятел на инвеститора”, който е лично ангажиран с качеството на крайния резултат и е наясно с целия процес на изпълнение на проекта и винаги отворен за идеи-провокации. И ако вече с блеснал поглед виждате как на света има поне един човек, който с радост ще откликне на идеята ви да бъде изградена пещера с езерце в спалнята и си представяте как дизайнерът ще хвърли ризата си и със собствените си две ръце ще го направи – задръжте така...
Дизайнерите презрително вдигат вежда, когато някой има неблагоразумието да си помисли, че става дума за общ работник, който да маже гипс, да прокарва канализация и да опъва кабелите за осветлението. Тези хора не са дърводелци, доставчици, прости търговци или пък посредници между клиента и изпълнителите на проекта. „Дизайнерът не рисува просто картинки, не работи без пари, не е магьосник, не всичко зависи от него, когато клиентите имат глупави идеи и изисквания”.


За да не разлютите интериорния дизайнер, не се опитвайте го заливате с личната си драма,
 той не е ходещо кошче за душевни отпадъци. И ако искате да се срещнете, за да обсъдите нещо по основната концепции – поканете го в някое любимо ваше кафе, вземете си напитка и се настройте за артистично закъснение в рамките на 10-30 минути. В едно обаче можете да сте сигурни – получавате уникална идея (не нещо сдъвквано и изплювано години наред) и план за реализирането й. Всичко ще е направено с любов към детайла, така че вие да се влюбите безпаметно в крайния вариант, когато прекрачите прага на дома си.
Дизайнерът е човек, с творческо мислене, който може да превърне пространството в уютно и красиво място. Човек, който познава добре материалите и може да ги съчетава, провокира и обединява. Човек, който иска клиентът да е щастлив и доволен от резултата, но и човек, на когото клиентът трябва да има пълно доверие. Дизайнерът не е чертожник и изпълнител на поръчки, веднъж щом е нает и му е възложена задача, трябва да бъде оставен да твори.

Автор: Кристина Томова


Благодарим за мненията на:
Гена Събева - председател на АИДБ, Миглена Стумбова - студио Шкафа, Петьо Денев -PD Design Studio, Стефан Касев - freelancer, Боряна Петрова - дизайнер за КАЙ груп, Алекс Георгиев - DSD Design Style Decore, Цветанка Тодорова - freelancer, Татяна Станчева и Силвия Харизанова - студио Interioro, Ралица Паунова - freelancer

2 коментара:

  1. Не, не е кошче за душевни отпадъци, но, точно както и личния лекар, и личния адвокат например, трябва да знае много за живота на клиента си, за неговите емоционални нагласи, за естетическите му предпочитания, дори и за моментните му проблеми и настроения, които биха повлияли на избора на цветове и стил за предстоящия проект.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм с Теменужка, че един дизайнер трябва да знае нещо за клиента си, вероятно за същността му, интересите, целите, мотивацията, но не за моментното му душевно състояние. В крайна сметка дизайнера не е платен психо-терапевт.

    ОтговорИзтриване