вторник, 29 юли 2014 г.

Designxport GmbH и АИДБ - партньори

Състоя се официална визита на Гена Събева – председател на АИДБ в Новият дизайн център в Хамбург - DESIGNXPORT














Срещата й с д-р Бабет Питърс, управител на Designxport GmbH, беше пълноценна първа крачка за сътрудничеството между двете организации, което, надяваме се, да доведе до много ползи за членовете на Асоциация на интериорните дизайнери в България и българските дизайнери.




С откриването на Designxport в Elbarkaden HafenCity, Хамбург, през 2014г. се създава нов дизайнерски център, който поема всички задачи на hamburgunddesign ° и също инициира други дейности, за да даде живот на дизайнерския метропол Хамбург –  обединява почти 14 000 дизайнери, които работят както на свободна практика, така и в проектантски бюра, международни мрежи от агенции и компании. Всичко това се представя и организира от културните дейци в Хамбург. Designxport си сътрудничи с институции, университети в различни проекти и инициативи и е контактна точка за дизайнерите, бизнеса и медиите. Взаимодействието между културата, науката, технологиите и икономиката е предпоставка за центъра да популяризира проектите със социално, екологично и естетическо въздействие. Designxport улеснява контактите между дизайнерите и насърчава обмена с колеги от Германия и чужбина, непрекъснато предоставя актуална информация за теории, изследвания, тенденци и творческа продукция.














В дългосрочен план, партньорството между АИДБ и Designxport цели координирани действия по изграждане на Български дизайнерски център – мултифункционално място, където ще има: магазин за български дизайнерски продукти, малък музей, ателие, където дизайнерският процес да може да бъде наблюдаван от посетителите, галерия, която всеки месец ще представя по един избран автор, зала за срещи, лекции и провеждане на работилници, кафене с малка тематична библиотека, интернет магазин, таргетиращ местния, но и чуждия пазар. Ние сме удебени в необходимостта от Центъра както за членовете на АИДБ, от една страна, така и за обществото като цяло. Еял Тахор, главен дизайнер на студио "Еял Тахор - арт и дизайн", популярен с интериорите на вериги ресторанти в страната и чужбина, изявява активно желание да се включи в това начинание. И нескрито се надяваме той да се превърне и в задължителна туристическа дестинация за гостите на София.



1 коментар: