петък, 1 август 2014 г.

Финалистите и техните проекти

WORKSHOP TABLE
резултата

На 22 юли приключи едно от най-големите събития, посветени на дизайна, правени у нас - Летен университет TABLE Panichishte / Workshop Master Class.

В Паничище се събраха едни от най-авангардните и изтъкнати дизайнери в България и Европа, за да обменят опит, идеи и за да бъде излъчен победител в трите отделни задания, поставени на участниците в конкурса по време на TABLE.



Асоциацията на Интериорните Дизайнери в България (АИДБ) беше главното действащо лице в организацията на TABLE, събирайки на едно място професионалисти с различен тип естетика, хора от които младите дизайнери и архитекти могат с пълна свобода да черпят знания, впечатления и вдъхновение. На форума имаше присъствие от най-високо ниво - председателя на АИДБ, г-жа Гена Събева, и бе открит лично от председателя на БМК - г-жа Геновева Христова. На уоркшопа присъстваха студенти по архитектура от България и от Сърбия, други, изучаващи интериорен дизайн, трети, специализиращи в областта на мебелното проектиране. Близостта до природата пък допринесе и за развиването на идеи за дизайн, вдъхновен от простите форми и естествените материали, искреността, чара и неподправената красота на планината.



Проектите
Отборите трябваше да разработят по три проекта за трите различни задания, дадени от три мебелни фирми, членове на  Българския Мебелен Клъстър: Детско столче от масивна иглолистна дървесина; Цялостно обзавеждане на спалня; Дизайн на диван.
Журито в състав Симона Стоянова /Интериорно студио Volée / АИДБ/ , Иван Гроздев /ФИМЕРА ДИЗАЙН СТУДИО/, доц. Банко Банков /НБУ/АИДБ/, Анелия Касабова /БМК/, определи победителите.
Отличенят проект за детско столче е проектът на отбора в състав Мария Стоева, Марина Генова, Джордже Станкович, Милош Игнятович, Милица Ракич. Закачливата форма и трансформируемостта на столчето бяха едни от качествата на проекта, които журито оцени.

Отборът в състав Цветан Петков, Петя Дойчинова, Мария Маринкович, Марко Гейо и Александър Ивич спечели първо място за проекта си за диван. Тяхната цялостна концепция, на която бяха посветени и трите проекта беше вдъхновена от яхтите. Журито беше впечатлено от динамичните форми и дръзкия почерк в дизайна им.


Поради сериозната дилема, пред която беше поставено журито, този отбор си дели първото място и с отборът на Йоана Йорданова, Иван Иванов, Душан Голубович, Даница Игич и Бояна Томич, за дизайна на цялостно обзавеждане на спалня. Техните идеи бяха вдъхновени от природосъобразността и спокойствието на Изтока, употребата на интересния материал igusa, който регулира микроклимата в помещението.



Очаквайте изработването на прототипите, спечелили първите места. Те ще бъдат представени на няколко изложения за мебели в България и Сърбия и според решението на производителите, може да бъдат внедрени в серийно производство.

Лекторите
Една от основните цели за АИДБ при организацията на събитието беше, паралелно с лекциите, всички гости на уоркшопа да влязат в ролята на ментори, които персонално общуваха с екипите и даваха препоръки конкретно за всяка от задачите. От огромна полза за всички екипи беше професионалното мнение и наставленията на доц. Банко Банков, преподавател в Нов Български Университет, който ежедневно следеше работата по проектите.


Въведението беше направено от Боян Бенев, който проведе дискусия със студентите по темите за маркетинга в областта на дизайна и архитектурата, как се развива първоначалната идея последователно в бизнес.
Опит и идеи сподели и Красимир КапитановKapitanov Design – виден български дизайнер, автор на интериорите на множество емблематични нощни заведения. Той представи своите проекти на студентите, в допълнение на споделените творческите съвети,  максими и подходи. Той беше първият от гост-лекторите, който провокира началното вдъхновение в екипите.
Еял Тахор, студио "Eyal Tahor - art and design", автор на интериорите на Victoria chain restaurants, Coffeine, Sagetti Kitchen, Chill Grill, trops.food, Food and culture, както и много други. С екзотичния си цветен стил, афинитет към природни форми, човешкия мащаб и уюта, сподели опита си и разказа на студентите за пътя и връзката между живота, храната, дизайна и архитектурата.
Елиа Недков, END Design Studio, проведе своята лекция-дискусия „Съзнателно взаимодействие", като главното послание към бъдещите архитекти и дизайнери беше да бъдат съвестни в работата си, отговорни и внимателни, тъй като продуктът от техния творчески ентусиазъм е всъщност обкръжаващата среда на другите хора, на обществото.
На срещата си с арх. Юлиян ПиперовStudio Piperov, студентите се запознаха с професионалния път на архитекта, който им разказа за началото на кариерата си, опита си в САЩ и България.
Студио INTERIORO е автор на първият по рода си специализиран реалити формат за интериор. Студиото взема и участия в редица конкурси и фестивали като, Идеал стандарт Баня на Годината, Кухнята на Whirpool, Sofia design week. „Функцията определя формата" – основния принцип под който работи студио ИНТЕРИОРО. Основната тема, която разискваха със студентите беше за комбинацията на дизайн, психология и бизнес в професията на интериорния дизайнер.
Представителите на FIMERA DESIGN STUDIO – Иван Гроздев и Валери Маринов, споделиха основната си философия за добрия дизайн, а именно съчетанието на функция, фантазия, форма и финал:  Добрият дизайн трябва да е функционален и да следва нуждите и начина на живот на клиента, да е създаден с въображение и силна идентичност, разчупваща стереотипите, съобразен със законите на естетиката и хармонията.
Генчо Гоев е един от създателите на виртуално сдружение на дизайнерите на мебели и интериор dibla.com, а отскоро и неин нов собственик. Има амбицията да превърне платформата в първата по рода си в България професионална среда за възлагане на поръчки между клиенти и дизайнери. Генчо Гоев представи на участниците и проекта си „ГРИД-Лаборатория за дизайн и развитие", който цели да даде шанс на талантливи студенти да покажат възможностите си още докато учат, като ги срещне с реалния бизнес и им даде поле за изява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар