понеделник, 11 август 2014 г.

KHiB и АИДБ - партньори

Състоя се официална визита на Гена Събева – председател на АИДБ в Bergen Academy of Art and Design - един от двата национални колежа по изкуство и дизайн в Норвегия


Асоцияция на интериорните дизайнери в България успешно развива дългосрочното си сътрудничество с висши учебни заведения. Гена Събева – председател на АИДБ посети Bergen Academy of Art and Design - един от двата национални колежа по изкуство и дизайн в Норвегия. Тя беше приветствана лично от госпожа Tale Vik - Международен координатор по студентските въпроси. Тяхната среща даде началото на едно активно сътрудничество като се цели осъществяването и поддържането на контакти с други чуждестранни университети и институции, както и активно търсене на възможности за студентите, за участие в съвместни обучителни и творчески дейности.


KHiB - Институцията култивира подбирането на нови изразни средства в изкуство и дизайна, допринася за иновации и професионално развитие. Предизвика установените практики и е новаторски колеж. Допринася за развитието и качеството на норвежката Artistic програма за научни изследвания. Eдна от главните характеристики на колежа е международното сътрудничество. То е от жизненоважно значение за институцията поради големия брой на чуждестранните студенти.


Като университетски колеж провеждането на практика базирана на обучение в изкуството и дизайна, KHiB е зависима от сътрудничеството с професионалния свят извън институцията. Твърди отношения с външни партньори, както от частни предприятия, така и държавни агенции, са установени по-специално в областта на проектирането. От 2007 дизайн инкубатор предлага по пет работни места годишно за дипломирани дизайнери с магистърска степен. Проектът инкубатор е финансово подкрепен от общината на Берген.

Академията в Бегрен e част от няколко международни сътрудничества по целия свят. Това са KUNO – художествена академия , European League of Institutes of the Arts (ELIA) - независима организация за по-високо качествено образование по изкуство и дизайн, CIRRUS – Международната асоциация на университети и колежи на изкуството, дизайн и медии, The Society for Artistic Research (SAR) международна организация свързваща и разпространяваща художествени изследвания, както специфичните практики на създаване познания и разбиране.


Към тази група сътрудничества вече с радост можем да добавим и Асоцияция на интериорните дизайнери в България. С надеждата че това е пълноценна първа крачка за сътрудничеството между двете организации. За изучаване опита на чуждестранни образователни институции в организирането, провеждането и повишаване качеството на творческия процес. Смятаме че това сътрудничества ще допринесе за развитието на АИДБ както и за членовете на Асоциацията.



Няма коментари:

Публикуване на коментар