сряда, 3 септември 2014 г.

Чушкопекът - БГ продукт на 20-ти век

40 години  с аромат на печени чушки и български продуктов дизайн


Говорейки си за продуктов дизайн, не бихме могли да пропуснем да отбележим годишнината от създаването на един емблематичен за всяко българско семейство уред – чушкопекът. Всеки израстнал по улиците на малките градчета, си спомня аромата на печени чушки, който се носи всяко лято. Чушкопекът е неизменна част на повечето български домакинства и до ден днешен. През 2014 година се навършват 40 години от създаването на това нашенско изобретение, което бележи цяла една епоха.



Историята на чушкопека започва в град Велико Търново. Преди точно четири десетилетия, в малка гаражна работилница на ул. „Балванска битка” , се ражда идеята за този иновативен за времето си уред. Неговите изобретатели са инж. Николай Пиперков и майсторът Дочо Дочев. В интервю за великотърновския всекидневник „Борба“ съвременниците на това откритие Радослав Радославов – ОТК в цеха „Чушкарник” на тогавашния промкомбинат, и Давид Давидов – групов майстор в             същото предприятие. „Спомням си как съпругът ми донесе първите уреди у нас.

Бяха с различен дизайн, но впоследствие се усъвършенстваха.”, разказва преди четири години пред репортерите Цонка Пиперкова, съпругата на инж. Николай Пиперков, който вече не е между живите.По думите на Радослав Радославов огромния интерес към чушкопека предизвиквал мигновено разграбване на изделието от конвейерите, правели се списъци, чакало се е с месеци, за да може да се сдобиеш с чушкопек - „Идваха гърци, сърби, македонци да го търсят и питат за чертежите. Едва насмогвахме да го правим в промкомбината. Цяла          България се снабдяваше от нас”. Прототипът на чушкопека - една от основните емблеми на социализма, е създаден през 1974 г., а първото масово производство на знаменития чушкопек започва в началото на 1975 г.




Устройството на чушкопека е същевременно просто и съвсем рационално: Керамичното тяло от финносмляна глина с кухина, заобиколено от електрически нагреватели, е поставено в метален корпус с крачета и капак. Нововъведението е появата на тройния чушкопек тип „Мерцедес“ с метална преграда, с която в цилиндричната кухина се обособява място за три чушки. 
В миналото голяма част от населението в България е живяло на село, в къща с двор, на който есенно време се прави огнище, а на него се варят всякакви типични нашенски зимнини: лютеница, компоти, туршии, буркани с печени чушки... С настъпването на индустриализацията, обаче, се отбелязва миграция на населението от малките в големите градове. Строят се многоетажни блокове, които да побират новопристигналите жители на градовете. Със себе си, обаче, те носят и своя бит, и своите традиции. Приготвянето на зимнина и печенето на чушки в частност са неизменна част от заниманията на българското семейство, а с появата на чушкопека това може да се извършва и в градски домашни условия.



В условията на плановата икономика в Народна република България чушкопекът става широко използван домакински уред. Той запазва популярността си и след демократичните промени в страната през 1989 г., като в края на 2009 г. зрителите на Българската национална телевизия, в телевизионна игра, определят чушкопека за "Българското събитие на XX век".

Няма коментари:

Публикуване на коментар