петък, 23 януари 2015 г.

300 дизайнери на 3D конференция

Асоциацията на корифеите в интериора минава през АНТРЕ

Автор: Елица Илчева, за вестник "Строител"

Почти 300 души събра Асоциацията на интериорните дизайнери в България /АИДБ/ на първата „3D - годишна дизайн конференция“ на 3 декември. Събитието, на което в. „Строител“ бе медиен партньор, и чието название подсказваше, че ще бъде триизмерно, има амбицията да се превърне в традиционно, в името на поставената цел за обединение и развитие на бранша. То засили усещането за общност между млади професионалисти и такива с многогодишен опит. Стремежът е още да се реабилитира професията  и да се създадат условия за реален допир на дизайнерите с производителите и вносителите на продукти и услуги за интериора.

„Нашето място е наред с това на архитекти, строители и инвеститори и личната ми мисия е да популяризирам професията, която все още стои някак скрита от погледите на хората. Масовият потребител не познава родните дизайнери и ни предстои много работа“, заяви председателят на асоциацията Гена Събева.
Тя сподели амбициозните планове за 2015 г., сред които най-мащабното събитие е конкурсът „АНТРЕ“. Той всяка година ще показва реализираните интериорни проекти по примера на конкурсите за нови сгради.



„Все още търсим личността, която да застане за идеята, искаме да произведем грандиозно събитие, на което интериорният дизайнер да се качи на сцената и да се усети, че той е важен колкото този, който прави дрехи. Искаме да създадем имена, които да предизвикат шум и аз дълбоко вярвам, че това ще стане скоро“, разкри Събева.

Интересна е и идеята за създаване на Български дизайн център. В много от развитите страни съществуват подобни, които се включват дори в обиколките на туристите. Той ще разполага с магазин-галерия, с кафе, студио и лекционна зала. Кметът на София Йорданка Фандъкова е адмирирала идеята и в момента се търси помещение в центъра на столицата. Асоциацията разработва и онлайн магазин за дизайнерски продукти, амбиция е и създаването на правен наръчник, който да подпомага членовете, да се създават връзки с дизайнери в чужбина, да се реализират медийни партньорства.
Събева заяви, че и странен въпросът – как да си намерим работа, защото: „Често влизам в българските домове и виждам, че 95 % от тях имат нужда от нас. Самата аз като дете живеех в малка гарсониера, Домът ни беше превърнат от татко в работилница за телевизори. Нямахме гардероб и дрехите ни стояха зад пердето. Сега живея в просторна къща и мога 100 човека да събера. Знам колко нужен е гардеробът, знам за какво е масата, защото ми е липсвала. Но и знам, че има значение как изглеждат тези мебели, че е важно как са подредени. Има много хора, които имат нужда от нас. В повечето случаи тя не е осъзната и наша е грижата да направим така, че те да ни потърсят, нека да работим заедно“.

Бе отчетено, че у нас все още липсва връзката производител-дизайнер, както и че за да стане търсена българската мебел, трябва да се предлагат дизайнерски модели. Форумът отчете, че един от основните проблеми на българските производители е стремежът към ниска цена, който най-често се постига с модели шир потреба.
В рамките на събитието се проведе викторина с въпроси на тема интериор, в която и в. „Строител“ връчи награда – едногодишен абонамент.
Четирима от най-популярните дизайнери у нас Красимир Капитанов от Бургас, който е носител на наградата „Човек на 21 век“, Елиа Недков, който се е завърнал в България след 24 години работа в чужбина, Ники Календеро, който е Милански възпитаник и Мая Дянкова споделиха полезен опит с участниците.
За първи път у нас, в рамките на конференцията, се проведе и търг за преотстъпване на авторски права за производство на дизайнерски мебели и осветителни тела в присъствието на патенен адвокат Пакиданска. Търгът води представител на Български мебелен клъстер – Джон Мъри.

Асоциацията на интериорните дизайнери у нас (АИДБ) е създадена преди три години. Форуми като този са изключитена рядкост в бранша, където професионалистите са предимно солови играчи, споделиха организаторите.

1 коментар:

  1. Едно от малкото професионално написани представяния на събитието в пресата.

    ОтговорИзтриване