петък, 13 юни 2014 г.

Устойчив дизайн при съвременните мебели


доц. Банко Банков
Представяме Ви доц. Банко Банков - ментор на предстоящия workshop TABLE, в Паничище от 13 до 22 юли. Запознайте се с тезата му относно устойчивия дизайн, която ще Ви помогне в подготовката Ви за предстоящия уоркшоп.

 Процесите свързани с екология и устойчивост се превръщат във все по-актуален и належащ проблем, изправящ се на дневен ред пред проектанти и дизайнери. Отношението към процесите и материалите свързани с идеята за устойчивост са преди всичко съвременен и осъзнат начин на мислене, пряко касаещ всеки един жител на планетата. Последствията от безотговорната човешка дейност по отношение на жизненото пространство се явяват безпрецедентен акт, изискващ промяна на възгледите и поведението по отношение на "мръсните” производства, свързани с промишлеността като цяло.

Конструктивните материали от които се изграждат мебелите  могат да окажат голямо, комплексно въздействие със сериозни последствия върху околната среда. Определено това е областта в която интериорни и продуктови дизайнери, могат да оказват влияние върху устойчивия дизайн на продукта. Лошия избор на материали може да доведе до изчерпване на ресурсите, загуба на биоразнообразието, изменение в климата, недостиг на вода, застрашаване на здравето, както и замърсяване по време на производствения процес. Разбирането на важността на жизнения цикъл на продукта е толкова важен, колкото и избора на материал-това е начина чрез който използваните материали могат да променят обикновенния дизайн в устойчив. В главата са разгледани различните видове процеси и материали, които притежават позитивни качества по отношение на проблемите, свързани с екология и устойчивост, и начините за тяхното приложение.
Мебели от бамбук от Sachiko Segawa

Съвремието ни се свързва с процеси на промяна в интериорния и мебелния дизайн. Проблеми, свързани с промени в климата и околната среда вече засягат пряко и интериорния, и продуктовия дизайн. Вследствие на дългогодишното безотговорно отношение към околната среда, човечеството е изправено пред въпроса как да продължи познатия си начин на живот, без да застраши стабилното бъдеще на следващите поколения.

Като част от жизнената среда която човека обитава, мебелите също представляват обект на изучаване от еколозите. В избора си за даден продукт, съвременните потребители се стремят към едновременно полезен, надежден и натурален продукт. Една от съвременните тенденции, широко навлизаща в областта на интериорния и мебелния дизайн, предназначен за жилищен интериор е свързана с намирането на отговори на въпроси, пряко свързани с екология и устойчивост.
Joseph Felt chair, 2003, produced by Parentesi Quadra, Quarrata, Italy
мебели от филц
Запознаването с различните материали и процеси, техниките за обработка на различните устойчиви материали и познаването на свойствата им, биха могли да допринесат за по-добър и успешен краен резултат по време на дизайн процесите съпътстващи пътя на даден продукт. Като доста актуална съвременна тенденция, към концепцията за екологичност и устойчивост трябва да бъде проявявано сериозно и задълбочено отношение, с цел постигане на високи резултати от гледна точка на дизайн, функционалност и грижа за човешкото здраве. Такъв тип промяна в мисленето, касаещ пряко целия житейски път през който минава даден продукт, би могъл да доведе до установяването на еколого-съобразни практики, имащи позитивно отношение към запазването на чистотата и „зелените” ресурси на планетата. Създаването на устойчив продукт (устойчив дизайн) е пряко свързано с повишаване качеството на живот и намаляването на употребата на енергия и ресурси.
Tejo Remy and Rene Veenhuizen, the Bamboo Chair

Особено внимание в тази глава е обърнато на идеята разработена от архитекта Уилям МакДона и химика Майкъл Браунгарт, изложили своята концепция „От люлка до люлка" в своята книга „Cradle to cradle” от 2002 година. Според тази идея човешката индустрия може, и трябва да следва модела на природата. Концепцията им се гради на твърдението, че както в природата, така и в човешката индустрия отпадъците не са боклук, а храна и суровина за следващия процес, като идеята е отделните процеси да се развиват едновременно, подпомагайки се един друг, а не да си съперничат или пречат.
Тук не става дума за екология, тъй като екологията се явява остарял и скъпоструващ процес. По-скоро идеята разглежда процесите при които от самото начало на дизайн процеса биват използвани устойчиви материали, позволяващи впоследствие повторната им употреба в други процеси или опцията за рециклиране.

 Pictured: Cabinet from Iannone Design, modern bamboo chaise
Проектирането и производството на мебелите в интериора в новите условия на динамично развиващи се дизайн, техника, материали и технологии, изисква подобряването на професионалната подготовка на проектантите, конструкторите, технолозите и производителите. Анализирането на въздействието на продуктите върху околната среда и ежедневния живот на потребителите, опциите за рециклиране и повторна употреба биха могли да помогнат за решаването на редица проблеми от екологичен характер, стоящи като неизбежни въпросителни пред съвременното общество. Като една от съвременните активно навлизащи тенденции в интериорния, мебелен и продуктов дизайн, идеята за устойчивост ясно очертава посоката на развитие в която правителства и икономики трябва да съсредоточат своите усилия. Различните начини по които този тип дизайн въздейства върху енергийните и водни системи, избора на материали и конструктивни принципи, стоят в основите на метода.

Доброто познаване на начините по които този тип дизайн въздейства върху енергийните и водни системи, избора на материали и конструктивни принципи са сигурна предпоставка за доброто и успешно прилагане на принципите и методите му в съвременния продуктов дизайн.

Peacock Chair by New York studio Dror for Italian furniture brand Cappellini

1 коментар:

  1. До сега не бях виждала подобни столове, но съм много силно впечатление и с удоволствие бих закупила такива.Изглеждат изключително удобни за седене, а да не говорим за дизайна им и това, че няма как да останат незабелязани у дома, което е фантастично.Пожелавам на тези дизайнери все по големи успехи и да не спират да ни изненадват.Лилавото е страхотно. Би стоял столът перфектно у дома.Само не искам да знам колко струва понеже имам съмнения, че е повече от една кола.

    ОтговорИзтриване